Zašto interijer?

Budući da se čovjek uvijek bolje osjeća kada je njegova okolina puna topline i zrači pozitivnom energijom želim čitateljima ovog bloga dati nekoliko savjeta kako učiniti svoj prostor ugodnim za rad, druženje, ali i opuštanje...

srijeda, 16. svibnja 2012.

mali / VELIKI stan


Mali stan zahtjeva poseban način uređenja i sami ćete vidjeti ako se upustite u takvo što da Vam je potrebno bar nekoliko korisnih stručnih savjeta. Vaš stan može biti mali prostorom, ali bogat idejama. Cilj je postići iskoristivost prostora i vizualno ga povećati.
Jedna od ideja poboljšanja malog stana je jedinstvenost prostora. Primjerice arhitekt Phillipe Harden iz svog je stana (57m²) uklonio sva vrata i time povezao sav prostor u jednu cjelinu.
Boje je iskoristio da bi odvojio jednu prostoriju od druge.
Boje su jako korisne ne samo u svojoj estetskoj komponenti. Birajte ih pažljivo. Svijetle, hladne i nenametljive boje iskoristite na zidovima jer će vizualno povećati prostor. Estetski sklad ćete postići ako namještaj bude toplijih boja, ali nemojte kombinirati više od tri različite boje. Izbjegavajte uzorke na tapetama, prekrivačima i sličnim detaljima.
Jedan od početnih trikova pri uređenju stana vezan je za pod. Preporuča se da podne obloge budu jednake u svim prostorijama stana, time se stvara kontinuitet prostora što i želite. Dodatno povećanje prostora postići ćete i postavljanjem velikog ogledala. Naravno, nemojte pretjerivati s tim, napravit ćete neželjen učinak.
Još jedna karta na koju možete igrati – multifunkcionalnost. Multifunkcionalnost se može ogledati u višenamjenskim prostorijama: dnevna soba može biti i spavaća, spavaća soba možete biti i radna i sl. Osim toga neka i Vaš namještaj bude multifunkcionalan, omogućit će Vam toliko željenu uštedu prostora. Mali stanovi nisu prikladno mjesto za masivni namještaj. Manje elemente namještaja ako oblikom i bojom uskladite s bojom zidova stvoriti ćete osjećaj prozračnosti. Dobrodošao je i prozirni namještaj od primjerice pleksiglasa.
Razmišljajte vertikalno. Ako Vam visina stana to dozvoljava koristite niveliranje, time ćete stvoriti nove kvadrate. Tako primjerice prostor za spavanje može biti dostupan samo ljestvama. Rasvjeta je vrlo važna u malom stanu. Vjerojatno ne možete birati, ali mali stanovi bi trebali imati što više prozora. Nemojte zamračivati velikim tamnim zastorima već koristite prozirne zavjese postavljene visoko uz strop.
Spremni za uređivanje?








1 komentar: