Zašto interijer?

Budući da se čovjek uvijek bolje osjeća kada je njegova okolina puna topline i zrači pozitivnom energijom želim čitateljima ovog bloga dati nekoliko savjeta kako učiniti svoj prostor ugodnim za rad, druženje, ali i opuštanje...

srijeda, 16. svibnja 2012.

Feng Shui i spavaća soba


Spavaća soba je dio doma u kojem se odmaramo i punimo novom energijom. Stoga je poželjno da bude uređena na takav način da stvara ugođaj mira, spokoja i opuštenosti. Pogodili ste, treba biti Yin po Feng shui-u.

Da bismo to postigli potrebno je koristiti se prikladnim bojama i odabrati pogodan namještaj. Krenimo od boja.

Kojom ćete bojom oličiti svoju spavaću sobu ne odlučujete isključivo na temelju svojih osobnih sklonosti ka određenoj boji, već morate uzeti u obzir i sektor u kome se prostorija nalazi po feng shui-u. Za koju god se boju odlučili, koristite njezinu pastelnu, vrlo svijetlu nijansu, kako ne biste unijeli previše Yang energije u prostor za odmor. Dakle, prvo se morate upoznati s teorijom pet elemenata i produktivnim ciklusom istih. Ukratko, sjever plavo, ljubičasto ili bijelo, SI bež, oker ili smeđe, istok zeleno ili plavo, JI također, jug roza ili zeleno, JZ bež, oker ili smeđe, a zapad i SZ bijelo ili bež. Prva navedena boja za svaki sektor je povoljnija, a druge sam navela za slučaj da Vam prva nikako ne odgovara, a također su povoljne. Boje zavjesa, posteljine i ukrasnih jastuka trebaju biti usklađene sa sektorom i bojom zidova. Primjerice, ako Vam se spavaća soba nalazi na sjeveru, a obojili ste je plavo, zavjese i posteljina mogu biti bijeli ili neke druge nijanse plave boje. Iako vrlo dekorativna i moderna, šarena posteljina trendy dizajna nije osobito pogodna za spavanje i često unosi kaos u spavaću sobu, otežavajući pri tom Vaš bezbrižan san. Također posteljina s biljnim i cvjetnim uzorcima nije povoljna za spavaću sobu bračnog para, jer sugerira na sklonost ka izvanbračnim ljubavnim aferama i seksualnim skandalima.

Odabir namještaja igra važnu ulogu u povoljnom uređenju spavaće sobe. Krenimo od najvažnijeg komada namještaja, a to je krevet. Bračni krevet trebao bi biti dovoljno velik da na njemu nesmetano mogu spavati dvije osobe, bez da smetaju jedna drugoj. To podrazumijeva da, ako ste viši od prosjeka, trebate investirati u krevet izrađen po mjeri. Nastojite da krevet ipak ne bude prevelik, jer biste, spavajući u prekomjerno velikom krevetu, privukli sklonost ka neumjerenosti u raznim aspektima života. Ako imate izbora, uvijek radije odaberite drveni krevet s visokim, punim uzglavljem pravilnog oblika. Takav krevet dat će Vam osjećaj sigurnosti i jamčiti podršku u svemu što činite. Madrac u krevetu od velikog je značaja. Ako spavate u bračnom krevetu, pobrinite se za to da imate jedan veliki madrac. Nikada nemojte imati dva odvojene, koja ćete prekriti istom, velikom plahtom. To bi sugeriralo na podijeljenost i nedostatnu prisnost među supružnicima. Pokrivači i jastuci mogu biti odvojeni, ali ipak je bolje ako i njih imate iz jednog, velikog komada. Kreveti kružnog ili polukružnog oblika vrlo su nepovoljni, a vodeni kreveti jednostavno su nedopustivi u spavaćoj sobi koja je namijenjena spavanju i relaksaciji.

Kada smo odabrali odgovarajući krevet, potrebno je postaviti ga na isparavan način u svom domu. Osnovno pravilo glasi da uzglavlje mora biti naslonjeno na solidan zid, dakle onaj na kome se ne nalaze prozori niti vrata. Nadalje, noge nikada ne trebaju biti okrenute prema vratima, jer to prema kineskoj tradiciji, a i samoj logici, simbolizira položaj mrtvaca prije odnošenja na ukop. Također, nikada nemojte biti okrenuti uzglavljem direktno prema vratima, jer to stvara osjećaj nesigurnosti, kao i spavanje s uzglavljem na zidu ispod prozora. Ako to baš ne možete nikako izbjeći, poslužite se neprozirnim zavjesama, kojima ćete zastrti prozor prije odlaska na spavanje. Spavanje direktno naspram prozora dovodi do konfliktnih situacija.

Nešto naprednija metoda u ispravnom postavljanju kreveta sastoji se od pronalaženja svojih povoljnih pravaca. Za to je potrebno izračunati svoj i partnerov Kua broj. Ako ne pripadate istim grupama, uvijek se odlučite za jedan od suprugovih povoljnih pravaca. Ukoliko ustanovite da Vam to smeta, isprobajte sve njegove povoljne pravce, pa potom pređite i na svoje. Važno je da oboje možete opušteno spavati. U slučaju da ne možete naći kompromis, uvijek se možete odlučiti i za spavanje u odvojenim krevetima. Prema kineskoj tradiciji to nema štetan učinak na brak i prisnost među supružnicima, mada sam ja osobno vrlo skeptična po tom pitanju i radije spavam u svojem nepovoljnom pravcu, čak i ako mi ne paše u potpunosti. No, ako Vi nemate takvih predrasuda, ne dajte se smetati. Iskusniji stručnjaci od mene jamče da opasnosti nema.

Ostatak namještaja u spavaćoj sobi vašeg doma, postavlja se tako, da ne ugrožava krevet i ljude koji na njemu spavaju, odašiljući otrovne strijele. Dakle, niti jedan komad namještaja ne smije biti postavljen tako, da su oštri bridovi upereni ka spavačima. Osim toga namještaj ne smije izgledati ogromno i prijeteće, a garderobni ormari trebaju biti postavljeni čvrsto u kutove sobe.

Posebna priča su noćni ormarići. postavljeni sa svake strane kreveta, oni stvaraju ravnotežu, a pogodni su za postavljanje Feng Shui simbola i pomagala. Dobar izbor čini Wu Lou, kineski simbol zdravlja i dugovječnosti. Nikada ne postavljajte slike obitelji ili svoje vjenčane slike u spavaćoj sobi, jer to simbolizira gubitak svojih voljenih. Radije ih izložite u dnevnoj sobi ili uredu, jer su to mjesta na kojima prevladava Yang energija koja pridonosi sreći i dobrim međuljudskim odnosima. Možete se odlučiti i za postavljanje noćnih lampi, ali u tom slučaju neka se sa svake strane nađe po jedna kako bi održali potrebnu ravnotežu i harmoniju. Svijetlost koju stvaraju, treba biti blaga i mliječna, a po želji ih možete držati isključenima ili uključenima dok spavate.

Još jedna kratka sugestija na temu slika u spavaćoj sobi i Feng shui-a. Izbjegavajte postavljanje slika direktno iznad uzglavlja, posebice ako su uramljene u masivni okvir. No ako ipak želite imati sliku na zidu iza Vašeg uzglavlja, odmaknite krevet koji centimetar od zida, a motiv slike neka bude smirujuć, blag i ugodan. Najpovoljniji prizor pri tome predstavljaju zlatne planine, koje donose bogatstvo i blagostanje po feng shui-u. Slike koje prikazuju vodu potpuno su neprihvatljive u spavaćoj sobi i donose nesreću po feng shui teoriji.

Nema komentara:

Objavi komentar